Næringsvennlig eller ikke

I løpet av kort tid har vi fått presentert to rapporter om regionens attraktivitet for næringslivet. Disse plasserer oss i hver sin ende av skalaen. NHOs undersøkelse rangerer Moss og nabokommunene i toppskiktet, mens en forskningsrapport fra Telemarksforskning sender Moss til nærmest en bunnplassering. Det er nærliggende å spørre om den ene undersøkelsen er riktig og den andre feil, eller om de måler ulike forhold.

Det er viktig å tenke igjennom hva vi legger i begrepet «attraktivitet for næringslivet». Er det gode rammebetingelser, lave kostnader, tilgang til knappe ressurser og kompetanse, geografisk plassering eller infrastruktur. Svaret er alt dette og mer til, og at det kommer an på hvem som spør. Uansett vil fasiten vise seg over tid. En region som har et betydelig eller økende næringsliv må per definisjon være, eller ha vært, attraktiv. Forskning som viser noe annet har enten definert oppgaven feil eller den er beheftet med målefeil.

Vestby skal, i motsetning til Moss, være en «vinner» i denne sammenheng, men hvor mange logistikkarbeidsplasser ville Vestby hatt uten Moss havn? En undersøkelse som unnlater å se på en større region enn bare enkeltkommuner, mister mye av sin relevans. Det blir likeledes litt pussig når man holder frem Rygge som mer attraktiv for næringslivet enn Moss. Den praktiske erfaring er jo nettopp at disse to kommunene utfyller hverandre og øker begges attraktivitet. Plassering av kommunegrenser er fortsatt uinteressant for næringslivet og arbeidstagerne.

Det hevdes også at «Det er innlysende at man må gjøre noe annerledes enn andre.  Hvis man gjør det samme som andre, kan man stryke alle hårete mål.» Dette er en forunderlig konklusjon. Dersom man ligger på 425. plass av 428 kommuner er vel tiden inne for å se nettopp på hva de beste gjør. Det må også være lov å stille spørsmålstegn ved om vi ønsker, og er tjent med, at det settes opp «hårete mål». Målene for næringsutvikling bør være realistiske, fremfor «hårete», og fokusere på økt verdiskapning, tilbud om relevant arbeid for alle, samt begrenset belastning av miljøet.

Regionen trenger ikke spissformuleringer, men sunne, realistiske og langsiktige prioriteringer hvor regionens næringsliv motiveres til å tjene befolkningen på en god måte. Vi bør forske mer på hva som skaper attraktivitet, men da må kriteriene velges med omhu og funnene tolkes med klokskap.

You might be interested in …