Oppgang for norsk industri

I august tillot jeg meg en optimistisk spådom under overskriften «Det lysner i norsk næringsliv». Nå foreligger tallene som bekrefter dette. Den såkalte «innkjøpssjefsindeksen» som måler aktiviteten i industrien, var skuffende i august, men viser i september at den positive trenden fra sommeren var mer enn et blaff. I store trekk har denne viktige indeksen vist positiv utvikling siden april i år.

Bak disse tallene ligger to viktige forhold. Nedgangen i oljenæringen har flatet ut, og oppgangen i øvrig industri fortsetter. Ordreindeksen er positiv og produksjonsindeksen er så høy at vi må tilbake til 2014 for å finne tilsvarende.

Det store skår i gleden er at sysselsettingen viser negativ utvikling i industrien. Mye av dette skyldes de seneste, og forhåpentlig siste, nedbemanninger innen oljeservice. Økt produksjon og redusert sysselsetting betyr riktignok økt produktivitet. Dette er i seg selv bra og peker i retning av økt konkurranseevne. Men vi ønsker oss ikke bare solide arbeidsplasser, vi ønsker oss også flere.

Det er for tidlig å konkludere om noe av dette skyldes ytterligere spesialisering og outsourcing i industrien. Slike prosesser har over en årrekke vært en driver av nedgangen i industrisysselsettingen og oppgangen i privat tjenesteytelse. Vi har erfaring for at bemanningsøkningene kommer i en ganske sen fase i en oppgangsbølge. Det optimistiske syn er derfor at vi i tiden fremover vil se en økning av industrisysselsettingen.

Det moderat ekspansive statsbudsjett, som fremlegges i disse dager, må tolkes som en tro på nettopp dette. Jeg har tidligere i år antydet at regjeringens pengebruk, som vekselvis er kritisert for å være for liten og for stor, vil gå over i historien som svært riktig kalibrert.

Det ytres stadig at industrien, og ikke minst dens behov for en funksjonell havn, er utdatert. Alt skal erstattes av såkalte «kompetansearbeidsplasser». Nok engang ser det ut til at dommedagsprofetene og industripessimistene tar feil. Norsk industri, og et bredt næringsliv, viser evne til omstilling, til å gjenvinne konkurranseevnen og å danne grunnlag for ny sysselsetting.

Bedrifter som Wärtsilä, Aker Solutions, Hansen Protection, Promens, Rockwool, Lantmännen, Eurofins, Skolt og mange flere vil være ryggraden i regionens næringsliv også i fremtiden. Ingen av disse står i veien for nye virksomheter, slik det stadig skapes et inntrykk av. Vi trenger alle bedrifter som skaper arbeidsplasser enten de er gamle hjørnestensbedrifter eller spennende nykommere.

You might be interested in …