Mot lysere tider

Næringslivet samlet seg i forrige uke i Oslo Spektrum for å diskutere utsiktene for bedriftene og hvilke muligheter og trusler som ligger foran oss. Det har vært mange spennende innspill, men om vi sorterer litt i informasjonsstrømmen danner det seg et tydelig bilde av et næringsliv som er offensivt og optimistisk, men som samtidig ser utfordringer og ytterligere omstillingsbehov. Vi vet ikke helt om ny teknologi bare gir nye muligheter eller om vi skal drive med «stolleken» i bedriftene fremover. Mangel på stabilitet er sannsynligvis den mest stabile forutsetning vi kan legge til grunn.

Hovedtema for konferansen har vært «verdien av arbeid». Det kan virke ganske selvsagt, men peker rett på kjernen i arbeidslivet, nemlig vår evne til å få flest mulig inn i arbeidslivet og til de jobbene som er mest verdiskapende totalt sett. Det er fristende å lage tiltaksplasser med støttemidler, men en bedrift kan ikke overleve i det lange løp uten at den ansatte skaper verdier som minst overstiger kostnadene. I et stadig mer konkurranseutsatt næringsliv må vi utdanne oss til «riktige yrker», ha fleksibilitet til å støtte opp om nødvendige omorganiseringer, og ikke minst må vi sørge for at det hele tiden fylles på med ny og relevant kompetanse. Men hva som er riktige yrker er slett ikke klart!

I noen år har fokus vært på ny teknologi. Det er både viktig og riktig. Vi må likevel ikke glemme at to av de viktigste vekstområdene er helse og reiseliv. Begge disse har begrensede muligheter for å erstatte mennesker med ny teknologi. Helsesektoren vil kunne øke sin effektivitet ved å ta i bruk nye metoder og tekniske løsninger, men etterspørselen vokser sannsynligvis raskere enn effektiviseringen. Innen reiseliv må vi tro at det fortsatt er vilje til å betale for hyggelig personlig service fremfor å få måltidet fra en automat i veggen. Dersom vi skal skape nye arbeidsplasser må vi ikke bare tenke på tekniske nyvinninger, roboter og apper. Vi må ta med det tradisjonelle og arbeidsintensive næringsliv. En aldrende befolkning, økte krav til helsetilbud og ikke minst vakker norsk natur er blant de ganske få rammebetingelsene som vi med stor sikkerhet kan tro vil vedvare.

Svaret er, som så ofte, at et bredt utvalg av kompetanse, arbeidsplasser og muligheter vil gi oss den beste og tryggeste utvikling av regionen vår.

You might be interested in …