Regionens næringsliv i 1952

Når vi nå utgir en ny utgave av «Mossefirkort» er det nærliggende å ta et blikk på byens industri i 1952, – da de første Mossefirkortene kom ut. På 48 spillkort ble bedrifter, produkter, attraksjoner og «dyder» presentert for byens borgere og næringslivets kunder og forbindelser over hele landet. Akkurat som i dag måtte man gjøre et utvalg blant et stort antall kvalifiserte kandidater.

Året 1952 har vi svært god dokumentasjon for, takket være at Statens Arbeidstilsyn samme år holdt en bedriftstelling i Norge. I Moss ble tellingen gjort av det stedlige arbeidstilsyn under ledelse av formann Birger Eriksen. Med sin mangeårige ordførergjerning i Moss er dette en mann som ikke krever nærmere presentasjon. I en artikkel i Moss Arbeiderblad 8. mars 1952 redegjør han for resultatene av bedriftstellingen.

Det fremgår at byen den gang hadde 234 bedrifter som beskjeftiget 5.300 arbeidere, for øvrig en økning på 4 bedrifter og 178 ansatte tellingen to år tidligere. Bedriftene, som ble omfattet av tellingen, utgjorde alt fra små håndverksbedrifter til de største industribedrifter. Håndverkerne hadde en sterk stilling og var viktige for industrien. I så måte spilte de en rolle som ikke er ulik den dagens mangslungne nettverk av underleverandører har. Man hadde ikke dagens omfattende arbeidsdeling og «outsourcing», men likevel en gjensidig avhengighet mellom aktørene.

Det fremgår videre av tellingen at byen disponerte hele 4.267 elektriske motorer med til sammen 26.671 hestekrefter. Dette var helt i norgestoppen pr. innbygger og sier noe om industriens betydning, og hvor langt Moss var kommet i automatisering og effektivisering av vareproduksjonen.

Allerede i begynnelsen av 1950-tallet var byens næringsliv både nasjonalt ledende og temmelig selvbevisst. Mossefirkortene er et eksempel på dette. Deltagelse i en rekke nasjonale og internasjonale industrimesser vitner om det samme. I årene som fulgte opplevde byen en betydelig vekst, spesielt i de større industribedriftene. I dag er antall bedrifter langt høyere, mens antall direkte ansatt i industrien er lavere.

Fra neste uke av vil dagens bedrifter dominere denne spalten i Byavisa ved at bedriftene som inngår i de nye Mossefirkortene, vil bli presentert. Disse bedriftene er mindre synlige, de støyer mindre, forurenser mindre og de inngår i langt mer komplekse samarbeids- og leverandørstrukturer. Det gjør dem ikke mindre viktige!

You might be interested in …