Moss Havns økonomi

Det er tidvis stort engasjement og mange meninger om de økonomiske resultater og utsikter for Moss havn. Synspunktene som fremkommer vitner ikke alltid om omsorg for bedriften, selskapet og arbeidsplassen Moss havn. Det skinner oftest gjennom et ønske om å bli kvitt en havn som kan forstyrre utsikten over solnedgangen. Interessen for havnens indirekte betydning for regionens næringsliv er mindre fremme.

Om man ser på den seneste årsrapport med regnskapene for Moss havn KF, er det lett å se kjennetegnene på et selskap som forstår sin rolle utover bare sin interne drift. Moss havn viser tydelig at den har forstått og er motivert av å levere resultater i hele sitt samfunnsoppdrag. Dette betyr ikke nødvendigvis å maksimere den bedriftsøkonomiske avkastning. Det betyr veldig mye mer, nemlig å innta en plass som leverandør av miljøvennlig og konkurransedyktig transport- og logistikktjenester til regionens bedrifter. Havnen har en sterk regional posisjon og dermed et potensial for å utnytte dette prismessig, men havnens policy er å finne en god balanse mellom brukernes betalingsevne og sitt eget behov for tilfredsstillende resultater. Denne forståelsen av samfunnsoppdraget er helt avgjørende for at havnen skal bidra til at næringslivet i regionen kan overleve i skarp nasjonal og internasjonal konkurranse.

Det planlegges omfattende oppgraderinger av Moss havn i forbindelse med at ny jernbanetrasé endelig er avklart. Mange av de praktiske utfordringer ved dette har havnen allerede løst med åpningen av innlandshavnen. Dette er en innovativ og fremtidsrettet løsning som på alle vis imøtekommer ønskene om at man økonomiserer med den attraktive sjøfronten.

Årsregnskapet for Moss havn viser at det er økonomisk evne til å løse de oppgavene den står overfor. Men så lenge havnen skal ivareta sitt ansvar overfor brukerne, er det grenser for hva man kan få ut av dagens kapasitet gjennom prisøkninger. Nye investeringer må derfor stå på egne ben i den forstand at den videre utvikling av havnen må gi økt attraktivitet og dermed betalingsvilje fra kundene.

En levende by har en havn. På samme måte som den har et mangfoldig nærings- og arbeidsliv. Moss havn ligger ikke kommunen økonomisk til last, og den er en viktig bidragsyter til regionens næringsliv. Det må være lov å glede seg over at langsiktig, helhetlig tenkning og samfunnsansvar har fått prege beslutningene om Moss havns fremtid.

 

You might be interested in …