Hvordan finansierer vi de gode ideene?

Bedriftene omkring oss befinner seg i ulike faser. Noen er bare en idé mens andre er store børsnoterte institusjoner. De fleste arbeidsplasser er i bedrifter som befinner seg ett eller annet sted imellom.

De store bedriftene har tilgang til egenkapital gjennom børsen og gjennom de mange meglerhusene som er spesialister på å reise risikovillig kapital. Selv om våre lokale bedrifter og gründere har 40 minutter med toget til Oslo Børs kan det synes som vi i liten grad kommer på radaren til de store, profesjonelle investorene.

Dette gjelder det meste av landet vårt. Det som er betenkelig er at Mosseregionen mangler tradisjon for å investere lokalt. Så kan man innvende at det ikke er så mye ledige sparemidler her, men det er rett og slett feil. Det er ingen mangel på ledige midler som kunne støtte opp om lokale nyetableringer. Det dreier seg om kultur, vilje og tilretteleggelse.

Rundt i landet vårt er det store forskjeller på viljen til å satse lokalt. Bergen, Trondheim, Kristiansand, Frøya og Tønsberg er eksempler på steder hvor lokale investorer i større grad satser lokalt. Mosseregionen er derimot et sted hvor ledige midler i hovedsak plasseres i finansielle spareprodukter som aksje-, rente- og eiendomsfond. Min påstand er at dersom 10 % av disse midlene ble gjort tilgjengelige for lokale nyetableringer, ville Mosseregionen i løpet av få år hatt et blomstrende og nyskapende næringsliv.

Den tradisjonelle kilde til finansiering av tidligfase bedrifter («såkorn») har vært «friends, family and fools». Uten disse kildene hadde svært mange bedrifter aldri sett dagens lys. Som finansieringskilde mangler imidlertid denne typen investorer oftest både løfteevne, risikospredning og kompetanse på å velge riktig. Det sitter derfor mange velvillige støttespillere igjen med store tap. En klar trend de siste 20 årene har derfor vært at investeringer gjøres gjennom fond. Vårt problem er at regionens sparekapital går ut av regionen til fond og spareprodukter som ikke kommer det lokale næringsliv til nytte.

Et såkornfond med regionalt nedslagsfelt kan forbedre og profesjonalisere den lokale finansiering av forretningsideer. Samtidig vil en fondsstruktur øke synligheten for de sentrale kapital- og finansmarkeder slik at regionale bedrifter lettere kommer i betraktning når større og mer kommersiell kapital skal tiltrekkes. Tiden er inne for å tenke nytt!

You might be interested in …